Group Seven Properties LLC

What do the UAE’s new e-invoicing rules mean for your business?

What do the UAE’s new e-invoicing rules mean for your business?

The Ministry of Finance has introduced new rules in relation to its e-invoicing framework.

The decision by the Ministry of Finance to scrap the pre-approval stage for e-invoicing service providers has caught some businesses across the UAE off guard.

UAE businesses are now scrambling to check if the service providers they have appointed for e-invoicing have completed their accreditation under the new rules and regulations set out by the Ministry of Finance last week.

Businesses with annual revenues that exceed $13.6 million (AED 50 million) now have a deadline of October 30 to appoint a service provider for e-invoicing.

Under Ministerial Decision No. 168 of 2026, providers must complete the required assessments and testing before receiving accreditation.

The decision came into effect on October 1, immediately replacing Ministerial Decision No. 64 of 2025 and its amendments, including Decision No. 56 of 2026.

The 11th hour reforms have left many businesses asking themselves the same question – has their chosen service provider completed the process required for compliant services.

Larger businesses across the UAE must implement e-invoicing by January 1, 2027.

October 1 represented the start of the updated provider accreditation framework, but that didn’t mean that businesses across the UAE had to start issuing electronic invoices on that day.

What has now changed?

Essentially, the previous framework introduced by the Ministry of Finance allowed providers to receive preliminary approval.

At the same time, the UAE developed and tested the technical infrastructure and arrangements needed for different systems to communicate.

That model supported the initial establishment of what was called the service-provider market, but the new reforms remove that intermediate stage.

The new rules clearly state that a service provider can issue electronic invoicing services, but only after obtaining accreditation.

The changes now move that service providers must complete the required testing before the Ministry of Finance grants them approval.

In a statement issued on Friday, October 9, said the new framework was designed to accelerate the new system into the ‘operational phase’.

“As the UAE e-invoicing programme progresses into its operational phase, the new framework moves to a direct accreditation process, under which service providers will be required to complete the defined accreditation assessment and testing requirements before accreditation is granted.”

What is an e-invoice?

A PDF will not suffice as an invoice.

The Ministry of Finance has defined an e-invoice as a structured invoice data exchanged electronically between a supplier and buyer and reported electronically to the Federal Tax Authority.

So, creating an invoice on a computer and emailing it to a customer, but not be accepted as an e-invoice.

As aforementioned above, a PDF, Word document, photograph or scanned invoice does not meet that definition.

The UAE model links five links on the chain:

  • The Supplier
  • Accredited Provider
  • Buyer’s Accredited Provider
  • The Buyer
  • The Tax Authority
The provider sends the invoice to the buyer’s provider, which delivers it to the buyer in an agreed format. In addition to this, tax data also goes to the authority.

What deadline applies to your business?

UAE businesses that generate revenues that exceed $13.6 million (AED 50 million) must appoint an accredited provider by October 30, 2026.

They also need to implement e-invoicing by January 1, 2027.

Businesses under that revenue threshold don’t need to appoint a provider until March 31, 2027.

They will need to implement e-invoicing by July 1, 2027.

The published timetable sets October 1, 2027, as the implementation date for government entities within scope, with provider appointment due by March 31, 2027.

Credits & Disclaimer: This article are credited to the Associated Press, it's authors and editors. Likewise, the images are for illustration purposes only and credited all to their respective owners. The accuracy of the article is subject from the information grabbed from the sources at the time of posting this article.